Remediu de primavara cu miere si flori de margareta
In multe zone ale lumii, si inclusiv la noi, florile de margareta sunt la mare cautare. Motivul este simplu de ghicit: infrumuseteaza orice incapere cu prezenta lor delicata, dar, pe langa asta, sunt si un pretuit remediu traditional pentru diverse boli si afectiuni, in special cele legate de plamani. Romanii le folosesc indeosebi la prepararea ceaiurilor medicinale, insa reteta pe care ti-o propun astazi depaseste granitele uzului conventional al acestor flori.
Cum da primavara si incep sa apara margaretele, iesi la o plimbare in natura si culege un brat de flori. O parte le vei pune in vaza, ca sa-ti lumineze casa, iar restul va ajunge in… farfurie. Poate parea neobisnuit, insa in multe culturi anumite flori se mananca, iar daca vei sta de vorba cu un bucatar, iti va spune ca aceasta practica a cucerit treptat si gastronomia moderna. Retetele sunt variate (aproape la fel de diverse ca tipurile de flori considerate comestibile) si includ de la deserturi pana la salate usoare de primavara.
Salata de margarete pentru curatarea plamanilor
Petalele delicate de margareta sunt perfecte intr-o astfel de salata, cu atat mai mult cu cat iti pot oferi o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Nu doar ca tin la distanta gripa si raceala, dar ajuta si la detoxifierea sangelui. Mai mult decat atat, in combinatie cu mierea de albine, florile de margareta sunt un excelent remediu natural pentru curatarea plamanilor. Secretul este sa le culegi cat sunt proaspete si, bineinteles, din zone nepoluate.
Pentru o salata tamaduitoare, culege in jur de 30 de margarete proaspete, cu sau fara tulpina. Spala bine florile in mai multe ape, apoi taie-le asa cum ai face cu orice fel de salata si prepara un dressing din urmatoarele ingrediente:
Dressing pentru salata:
– 2 lingurite de otet de mere;
– 1 lingurita de miere;
– 3 lingurite de apa;
– putin patrunjel proaspat;
– un strop de sare.
Se recomanda sa mananci aceasta salata de doua ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de micul dejun si de cina. Urmeaza tratamentul astfel:
– timp de 10 zile consecutive, in scop profilactic (de prevenire a bolilor);
– timp de 30 de zile, pentru vindecarea problemelor pulmonare.
Pe langa actiunea de curatare a plamanilor, acest remediu are efecte benefice pentru sistemul respirator. De asemenea, este eficient in cazul bronsitei, astmului, sinuzitei, faringitei si laringitei cronice.