Pui la ceaun cu ierburi aromatice
Puiul la ceaun cu ierburi aromatice, pregatit in stil caucazian, este preparatul ideal nu numai pentru un pranz delicios in familie, ci si pentru o cina cu prietenii.
Ingrediente:
– 1 pui de 1,5-2 kg
– ulei
– usturoi (8-10 catei)
– coriandru
– sare, piper
– boia de ardei dulce
– 1 lingurita de hamei-suneli
Hamei-suneli este un condiment de origine caucaziana care este de fapt o pulbere din mai multe ierburi aromatice uscate si pisate. Combinatia de ierburi este secretul care da preparatelor un gust usor picant si foarte aromat.
Se curata si se spala puiul. Se taie in lung pe jumatatea pieptului. Se sareaza si se pipereaza peste tot.
Se incinge putin ulei intr-un ceaun mai larg sau o tigaie mai inalta cu fundul gros si se aseaza puiul. Se acopera cu o farfurie mai mica in diametru decat ceaunul, peste care se pune un vas cu apa, ca sa preseze puiul si sa se prajeasca peste tot. se intoarce pe ambele parti.
In acest timp se prepara sosul: intr-un castronel se amesteca usturoiul pisat cu coriandrul, boiaua de ardei, hamei-suneli si 200 ml de apa.
Se toarna sosul peste pui, cand acesta este rumenit, se acopera cu un capac si se mai lasa pe foc mic 7-8 minute.