Dieta sanatoasa pentru glanda tiroida
Glanda tiroida este cea mai mare glanda din organism si participa la numeroase procese metabolice legate de sintetizarea glucidelor, proteinelor si grasimilor. Contribuie, de asemenea la buna functionare a aparatului cardiovascular, a aparatului digestiv si a sistemului nervos central.
In caz de functionare anormala, hormonii eliberati de glanda tiroida pot mari riscul de crestere sau scadere a greutatii, riscul de osteoporoza si la varste fragede pot impiedica dezvoltarea generala normala a organismului.
Glanda tiroida are nevoie de anumiti nutrienti pentru a functiona optim, deci dieta este importanta pentru sanatatea ei si a noastra.
Iata ce trebuie sa contina dieta sanatoasa pentru glanda tiroida:
– Iodul este primul nutrient pe care trebuie sa-l asiguram dietei care ii asigura tiroidei functionalitatea normala. Principala sursa de iod este sarea iodata. Tot pentru aportul de iod se recomanda consumul de peste, creveti si alge, dar nu in cazurile de hipertiroidism, caz in care excesul de iod trebuie evitat.
– Seleniul protejeaza glanda tiroida de agentii nocivi creati in organism de stres. Surse de seleniu sunt: ouale, dovleacul, semintele de floarea soarelui, carnea de miel, pestele. Seleniul ajuta tiroida la mai buna utilizare a rezervelor de iod.
Tratamente naturale pentru disfunctia de tiroida
– Magneziul contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice si fiziologice, inclusiv a celor care depind de glanda tiroida. Cele mai bogate surse de magneziu sunt legumele cu frunze verzi – spanacul, varza, varza kale, broccoli, fructele oleaginoase etc.
Se vor evita: soia si preparatele din soia, organele – ficat rinichi, care cresc nivelul de aciditate din organism, produsele cu gluten, in cazul in care aveti intoleranta la acest produs.