Cum supravietuiesc albinele iarna – VIDEO
Cand iarna se instaleaza, unele animale hiberneaza, pasarile migreaza iar oamenii se incalzesc in caminele proprii. Cum ramane insa cu albinele? Cum supravietuiesc albinele iarna? Ca orice alta creatura de pe pamant, albinele au modalitatile lor unice de a face fata temperaturilor scazute.
In primul rand, atunci cand temperaturile incep sa scada treptat, albinele isi fac rezerve de miere pentru iarna. Pe masura ce vremea devine tot mai rece, albinele se strang in zona centrala a stupului, sub forma unui ciorchine, pentru a-si pastra temperatura corpului constanta si pentru a proteja regina.
Astfel, albinele muncitoare ocrotesc regina inconjurand-o si fluturand din aripi si realizand o miscare a corpului ce seamana cu tremurul. Aceasta miscare constanta si utilizarea continua a energiei reprezinta modul in care albinele pastreaza temperatura interioara a stupului calda.
Pentru a avea sufiecienta energie iarna, albinele au nevoie de miere. Aici contribuie foarte mult si apicultorul. Acesta trebuie sa se asigure ca aprovizionarea cu miere este continua, astfel incat albinele sa isi poata continua miscarea corpului.
Desi regina se afla mereu in interiorul ciorchinelui, pentru protectie maxima, albinele lucratoare se rotesc din exterior in interiorul acestuia, pentru ca niciunui membru al stupului sa nu ii scada prea mult temperatura corporala. Cu cat iarna este mai aspra, cu atat este mai compact ciorchinele.
In zilele mai calduroase de iarna, unele albine parasesc pentru scurt timp stupul, pentru a elimina deseurile din interiorul acestuia.
Desigur, in unele zone mai friguroase, deci si la noi in tara, apicultorii au gasit modalitati de a ajuta albinele sa treaca peste iarna grea. Iata cum va puteti ajuta albinele sa ierneze, AICI!
Daca va intrebati cum arata interiorul unui stup in timpul iernii, cum arata mai exact “ciorchinele” in care se strang albinele sau cum protejeaza acestea regina, aveti mai jos doua videoclipuri care va vor raspunde intocmai la intrebari!