Hemoroizii sunt vene umflate situate în jurul anusului sau în rectul inferior. Aproximativ 50 de adulți prezintă simptomele hemoroizilor până la vârsta de 50 de ani. Hemoroizii pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni se dezvoltă în anus sau rect. Hemoroizii externi se dezvoltă în afara anusului. Hemoroizii sunt, de asemenea, cunoscuți sub numele de grămezi. Hemoroizii externi sunt cele mai frecvente și mai supărătoare. Hemoroizii pot provoca durere, mâncărime severă și dificultăți de ședere.
Hemoroizii sunt vene lărgite și bombate în și în jurul anusului și rectului. Sunt foarte frecvente și cauzate de tulpina venelor rectale. Factorii de risc includ experiența constipației cronice, împingerea în timpul mișcărilor intestinale, având un istoric familial de hemoroizi. Majoritatea hemoroizilor dispar de la sine.
Cauze și factori de risc
Tratamentele se concentrează de obicei pe ameliorarea simptomelor și pot include luarea de băi calde și utilizarea unui hidrocortizon sau a unei creme sau supozitoare pentru hemoroizi. Exercițiile fizice, consumul de multă apă și consumul mai multor fibre pot ajuta la ameliorarea constipației și la prevenirea formării hemoroizilor în viitor.
Hemoroizii pot fi dureroși și deosebit de deranjanți dacă sunt recurenți, dar nu sunt periculoși sau pun viața în pericol, iar simptomele hemoroizii dispar de obicei în câteva zile. Există o mulțime de modalități eficiente de a le trata, precum și opțiuni pentru tipurile mai puțin frecvente de hemoroizi care pot fi mai problematice.
Mai multe condiții și obiceiuri sunt considerate a provoca hemoroizi:
- Constipație cronică sau diaree
- Încordarea prea tare în timpul mișcărilor intestinale
- Stând pe toaletă mult timp
- Încordarea, constipația și șederea prelungită pot afecta fluxul sanguin din zonă, determinând sângele să nu se miște la viteza așteptată (cunoscută sub numele de punere în comun) în vase, ducând la hemoroizi.
Consumul de alimente bogate în fibre vă poate face scaunele mai moi și mai ușor de trecut și vă poate ajuta să tratați și să preveniți hemoroizii. Apa potabilă și alte lichide, cum ar fi sucurile de fructe și supele limpezi, pot ajuta fibrele din dieta ta să funcționeze mai bine.
Semne și simptome de hemoroizi
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome hemoroidale, evitați excesul de încordare, frecare sau curățare în jurul anusului, ceea ce poate agrava iritarea și mâncărimea și poate duce chiar la sângerare. În plus, încercați să uscați zona în loc să o ștergeți.
Simptomele hemoroizilor depind de tipul de hemoroizi. Simptomele hemoroizilor externi includ mâncărimi anale. Simptomele hemoroizilor interni includ sângerări rectale. Anumite obiceiuri de toaletă, constipația, o dietă cu conținut scăzut de fibre și îmbătrânirea pot provoca hemoroizi.
A vedea sânge în vasul de toaletă după o mișcare intestinală este fără îndoială alarmant, dar este unul dintre principalele simptome ale hemoroizilor.
Alte simptome includ:
- Sânge roșu aprins pe hârtie igienică sau în scaun după o mișcare intestinală
- Mâncărime în zona anală
- Durere în zona anală, mai ales când stai
- Durere în timpul mișcărilor intestinale
- Unul sau mai multe bulgări dure și dureroase în jurul anusului
Prevenirea
Pentru a preveni sau a evita agravarea hemoroizilor, evitați încordarea în timpul unei mișcări intestinale. De asemenea, încercați să creșteți aportul de apă. Consumul de apă suficientă vă poate împiedica scaunul să se întărească.
În plus, menținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, o măsură preventivă care poate fi luată. Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare de hemoroizi. Atunci când excesul de greutate este stocat pe tot corpul, creează presiune asupra vaselor de sânge până la punctul de blocaj. Un blocaj poate provoca venele să erupă și să creeze hemoroizi.
Folosiți toaleta imediat ce simțiți că apare o mișcare intestinală pentru a preveni dezvoltarea hemoroizilor. Exercitați în mod regulat pentru a preveni constiparea și evitați să stați pe perioade lungi, în special pe suprafețe dure, cum ar fi betonul sau țigla. Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este să vă mențineți scaunele moi, astfel încât acestea să treacă ușor.
Pentru a preveni hemoroizii și pentru a reduce simptomele hemoroizilor, urmați aceste sfaturi:
- Mănâncă alimente bogate în fibre. Mănâncă mai multe fructe, legume și cereale integrale. Acest lucru înmoaie scaunul și crește volumul acestuia, ceea ce vă va ajuta să evitați încordarea care poate provoca hemoroizi. Adăugați fibre în dieta dvs. încet pentru a evita problemele cu gazul.
- Bea multe lichide. Bea șase până la opt pahare de apă și alte lichide (nu alcool) în fiecare zi pentru a ajuta la menținerea scaunelor moi.
- Luați în considerare suplimentele de fibre. Majoritatea oamenilor nu primesc suficient din cantitatea recomandată de fibre — 20 până la 30 de grame pe zi — în dieta lor. Studiile au arătat că suplimentele de fibre fără prescripție medicală, cum ar fi psyllium (Metamucil) sau metilceluloză (Citrucel), îmbunătățesc simptomele generale și sângerările cauzate de hemoroizi. Dacă utilizați suplimente de fibre, asigurați-vă că beți cel puțin opt pahare de apă sau alte lichide în fiecare zi. În caz contrar, suplimentele pot provoca sau agrava constipația.
- Nu te încorda. Strângerea și reținerea respirației atunci când încercați să treceți un scaun creează o presiune mai mare în venele din rectul inferior.
- Du-te imediat ce simți nevoia. Dacă așteptați să treceți o mișcare intestinală și nevoia dispare, scaunul dvs. s-ar putea usca și va fi mai greu de trecut.
- Exercițiu. Rămâneți activ pentru a ajuta la prevenirea constipației și pentru a reduce presiunea asupra venelor, care poate apărea cu perioade lungi de ședere sau ședere. Exercițiile fizice vă pot ajuta, de asemenea, să pierdeți excesul de greutate care ar putea contribui la hemoroizii dumneavoastră.
- Evitați perioadele lungi de ședere. Ședința prea lungă, în special pe toaletă, poate crește presiunea asupra venelor din anus.
Activitatea fizică este, de asemenea, esențială pentru ca organismul să funcționeze corect. Ședința excesivă sau în picioare poate crea presiune asupra venelor. Exercitarea ajută corpul să se deplaseze scaun prin sistemul dvs. pentru a crea un regiment intestinului mai regulat, mai puține cazuri de constipație sau diaree, și în cele din urmă, mai puține șanse de a obține hemoroizi.
Deși toate aceste modificări ale stilului de viață vă pot ajuta să preveniți hemoroizii, există unele cauze ale hemoroizilor care nu pot fi prevenite. Unii oameni sunt predispuși genetic să aibă un risc mai mare de hemoroizi. Dacă acesta este cazul dvs., veți dori în special să vă asigurați că sunteți activ fizic, mâncați bine, vă mențineți greutatea și vă eliminați intestinele după cum este necesar.
Lasă un răspuns