7 aperitive chic pentru Craciun FOTO
Craciunul se apropie cu pasi repezi, asa ca te gandesti deja ce o sa pui pe masa. Fie ca ai musafiri sau nu, poti renunta macar la o parte din produsele traditionale romanesti, pentru aperitive chic de Craciun. In locul platourilor cu mezeluri si al salatei boeuf, pune la aperitiv batonase din pui in crusta de susan, briose cu rosii si branza sau tartine cu somon. Cat despre ouale umplute, in locul traditionalei paste cu ficat, incearca anul acesta o reteta de umplutura cu pesto.
RULOURI CU MORTADELLA
Ingrediente
Aluat: 500 g de faina, doua plicuri de praf de copt, 75 g de sare, 3 linguri de unt, un pahar cu lapte.
Umplutura: doua linguri de ketchup sau bulion de ardei, o lingura de oregano, o ceapa tocata, 100 g de mortadella taiata bucatele, o cutie mica de ciuperci, 100 g de cascaval.
Garnitura: 3 linguri de cascaval ras, doua linguri de busuioc uscat.
Pune intr-un vas faina, praful de copt, untul si sare. Adauga progresiv laptele si amesteca pana obtii un aluat elastic. Acopera si lasa aluatul sa se odihneasca 5-1o minute. Intinde aluatul pe o planseta pe care ai presarat faina, unge-l cu pasta de ardei si pudreaza cu oregano. Adauga ceapa, bucatile de mortadella, ciupercile taiate marunt si cascavalul dat pe razatoare. Fa o rulada din aluat, inveleste-o cu o folie si pune la congelator. Dupa ce rulada s-a intarit, taie rulori de 2 centimetri. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pune rulourile cu mortadella intr-o tava cu hartie de copt. Presara cascaval si busuioc deasupra si coace 25-30 de minute.
BRIOSE CU DOVLECEI
Ingrediente: 4 dovlecei mici dati pe razatoare, 170 g de faina, un plic de praf de copt, 3 oua, 6 linguri de ulei de masline, 4 linguri de lapte, 60 g de cascaval ras, jumatate de lingurita de nucsoara, jumatate de lingurita de curry, o lingura de menta tocata, sare, piper.
Soteaza dovleceii intr-o tigaie cu o lingura de ulei incins timp de 5 minute. Amesteca faina si praful de copt. Bate cu furculita un ou si adauga-l in compozitie, pune uleiul si laptele. Adauga si cascavalul, menta, nucsoara, sarea si piperul si, la sfarsit, dovleceii. Pune compozitia in forme de briose pe care le vei umple pe trei sferturi si da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute.
TARTINE CU SOMON SI MIERE
Ingrediente: o foaie de aluat de foietaj, 250 g de file de somon, doua cepe rosii, doua linguri de miere, 30 g de unt, sare, piper.
Toaca fin ceapa si caleste-o in unt. Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa adauga mierea si lasa sa se caramelizeze 5 minute. Intinde foaia si decupeaza 12 cercuri cu ajutorul unui pahar, pe care le vei intepa cu o furculita. Preincalzeste cuptorul la 210 grade. Taie somonul in 12 bucatele. Repartizeaza ceapa pe fiecare cerculet de aluat si da la cuptor 10 minute. Pune si bucatile de somon si mai lasa 5 minute la cuptor.
FRIGARUI CU MOZZARELLA SI ROSII DESHIDRATATE
Ingrediente: 36 de bucatii de rosii deshidratate in ulei, o legatura de busuioc, 3 catei de usturoi, o lingura de cimbru proaspat, 36 de bilute din mozzarela, sare, piper proaspat macinat, otet balsamic.
Scurge rosiile in ulei si pastreaza uleiul. Fa o marinata cu ulei, usturoi pisat, busuioc, cimbru, sare si piper. Pune bilutele de mozzarella la marinat 10 minute. Fa apoi 12 frigarui punand alternativ mozzarella si rosii, frigarui pe care lei vei pune sub grillul cuptorului 10 minute. Serveste frigaruile cu mozzarella si rosii deshidratat stropite cu cateva picaturi de oret balsamic.
OUA UMPLUTE CU PESTO
Ingrediente: 12 oua, 6 linguri de sos pesto, 4 linguri de cascaval ras, 160 g de branza proaspata, 80 g de fistic, sare, piper.
Fierbe ouale timp de 9 minute in apa fierbinte, apoi cufunda-le in apa cu cuburi de gheata. Taie-le in doua si scoate galbenusurile. Mixeaza galbenusurile cu pesto, cascavalul ras si branza, sare si piper. Umple jumatatile de albus cu acest amestec, cu ajutorul unui sprit de ornat. Coace fisticul intr-o tava fara grasime si pune deasupra. Decoreaza ouale cu frunze de busuioc proaspat. Pentru oua umplute cu pesto poti inlocui fisticul cu muguri de pin.
BRIOSE CU ROSII SI BRANZA DE CAPRA
Ingrediente: doua rosii, 150 g de branza de capra, 3 oua, 340 g de faina, 4 lingurie de praf de copt, 100 ml de smantana lichida, doua linguri de ierburi de Provence, 3 linguri de ulei de floarea soarelui, 3 linguri de ulei de masline, o lingurita de sare, piper.
Preincalzeste cuptorul la 210 grade. Spala rosiile, sterge-le, taie-le in doua si strange-le usor in mana ca sa le iasa samburii, apoi toaca-le cubulete. Taie cubulete si branza de capra. Amesteca faina cu praful de copt si sarea. Separat, amesteca smantana, uleiurile, ouale batute si piper. Amesteca cele doua compozitii si adauga ierurile de Provence. Pune aluatul in forme de briose si pune in fiecare briosa cateva bucatele de rosii si branza de capra. Coace briosele timp de 20 de minute.
BATONASE DE PUI IN CRUSTA DE SUSAN SI MIERE
Ingrediente: 3 bucati de piept de pui, 80 g de cascaval, seminte de susan rumenite, doua linguri de ulei de susan, doua linguri de ulei de masline, sare, piper, miere.
Daca bucatile de piept de pui sunt prea groase, taie-le pe lungime, aseaza-le pe o farfurie, da cu sare si piepr. Taie fasii din piept de pui, pune cascaval ras deasupra si ruleaza-le, apoi fixeaza-le cu scobitori. Trece fiecare rulou prin seminte de susan. Incinge uleiurile intr-o tigaie si prajeste batonasele timp de 10-15 minute la foc mic. Verifica sa fii sigura ca este facuta carnea si scurge batonasele pe servetele de hartie, apoi unge-le cu miere lichida. Batonasele din pui in crusta de susan si miere poti fi servite fierbinti, dar si reci.