Alimente care ne incalzesc pe timpul iernii
Majoritatea dintre noi punem cateva kilograme in plus in timpul iernii. Un motiv pentru care simtim nevoia sa mancam mai mult este frigul.
In zilele reci ale iernii corpul nostru incearca sa-si pastreze o temperatura confortabila, iar atunci cand mancam ajutam organismul sa atinga aceasta temperatura.
Pentru a nu ajunge sa ne ingrasam prea mult pe timpul iernii, se recomanda consumul unor alimente care ne ridica temperatura corpului mai mult decat altele. Iata care sunt:
– Alimentele bogate in proteine
Carnea, de preferat cea slaba, ouale, branza sunt alimentele cele mai bogate in proteine.
Pentru zilele de post sau pentru vegetarieni, fasolea, mazarea, lintea, sunt si ele surse importante de proteine. Proteinele nu ingrasa, iar faptul ca se digera in timp mai lung, pastreaza starea de satietate.
Organismul munceste mai mult pentru a digera proteinele, acesta fiind si motivul pentru care consumul lor mareste temperatura corpului.
– Grasimi sanatoase
In anotimpul friguros simtim nevoia sa consumam mai multe grasimi. Daca nu doriti sa castigati cateva kilograme la greutatea corporala, alegeti grasimile nesaturate din peste, seminte, migdale, nuci, care sunt si mult mai sanatoase, in special cand e vorba de sanatatea inimii.
– Supe calde
Supele calde de pasare cu multe legume sunt ideale nu numai ca alimente pentru zilele reci, ci si un adevarat medicament pentru cei raciti sau gripati.
Hidratarea este necesara si in timpul iernii, asa ca o puteti completa cu ceaiuri calde, care au acelasi efect. Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietatile benefice pe care le are pentru sanatate si silueta; dar in acelasi timp, catechinele pe care le contine ridica temperatura organismului cu aproape 50% fata de alte ceaiuri.
Nu trebuie sa il consumati fierbinte, ci doar cald, pentru a nu irita mucoasele.
– Mancaruri picante
Supele sau tocanitele asezonate cu usturoi, ardei iute, ghimbir, stimuleaza si ele cresterea temperaturii corpului si in acelasi timp sunt un ajutor puternic al sistemului imunitar, care e nevoit sa lupte mai mult cu virusurile si bacteriile pe timp friguros decat in timpul verii.