Albinele identifica si evita florile toxice
Sensibile la anumite toxine vegetale, albinele sunt capabile sa identifice nectarul care le poate imbolnavi datorita mirosului lor si astfel sa-l evite, potrivit unui studiu.
Cercetatorii au demonstrat pentru prima oara cum serotonina (substanta neurochimica) le ghideaza pe albine, permitandu-le sa detecteze florile bogate in toxine, potrivit studiului publicat in revista Current Biology Journal.
Albinele care s-au imbolnavit pentru ca au consumat un anumit nectar, sunt capabile ulterior sa-l recunoasca si sa evite florile toxice datorita mirosului lor.
Aceasta descoperire este departe de a fi fara importanta. Directoarea Honeybee Lab, Dr Geraldine Wright, subliniaza ca daca cercetatorii reusesc sa inteleaga modul in care albinele detecteaza toxinele, ei vor putea identifica florile care nu le contin si sa protejeze astfel albinele a caror mortalitate excesiva a devenit alarmanta de mai multi ani.
“Intr-o vreme in care populatiile de albine sunt vulnerabile si sub presiune, aceste cercetari sunt indispensabile supravietuirii lor. Poate ca toxinele sunt prezente in flori pentru a le proteja de furnici. Nu este insa logic ca ele sa otraveasca insectele care le polenizeaza si de care au nevoie pentru a supravietui. Unele specii vegetale din Marea Britanie produc toxine si, din cauza ca nu au de ales, albinele sunt fortate sa se hraneasca cu ele”, adauga dna Wright in studiul amintit.