Tehnici de inmultire a familiilor de albine

Inmultirea familiilor de albine

Tehnici de inmultire a familiilor de albine.
In conceptul natural de inmultire a familiilor de albine, apicultorii europeni au in vedere crearea de familii de albine sanatoase si puternice, fara a fi obligati sa intervina terapeutic sau sa recurga la hraniri cu caracter de stimulare pentru dezvoltarea acestora.
In acest scop apicultorii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: roiul natural paraseste o familie puternica impreuna cu matca si doua pana la cinci kg albine in perioada aprilie-iunie. El se va fixa pe un suport (creanga sau altele) unde va consuma in 1-2 zile mierea din gusa si va scapa de sporii de loca europeana.
Roiul infometat va ocupa un nou areal de baza melifera situat la o distanta cuprinsa intre 2-15 kg de vatra de proveninta si isi va construi toti fagurii. Albinele cercetase, dupa gasirea noului adapost, il vor curata si dezinfecta inainte de aducerea roiului. In tarile din Uniunea Europeana roiul prins in apropierea stupinei nu ai voie sa-l instalezi pe vatra de roire si esti obligat sa-l transporti pe o vatra noua, situata la o distanta de 3-5 km.
In Uniunea Europeana, rata anuala de inmultire a familiilor de albine este de 30%. In acest scop, apicultorii trebuie sa se doteze cu minimum 30% stupi suplimentari, ladite de transport, roi la pachet si matci tinere (pe care le cresc sau le achizitioneaza).
Pentru inmultirea familiilor de albine se folosesc doua tehnici:
– stimularea roitului artificial;
– sistemul de rotatie anuala a stupilor.

Inmultirea familiilor de albine prin stimularea roitului artificial
De la familiile puternice se recolteaza cate 2-3 kg albine (de obicei din caturile cu miere) pentru fiecare roi creat. Albinele recoltate sunt puse in ladite pentru un roi la pachet, unde sunt infometate minimum 14-16 ore, mai exact spus pana cand albinele dau semne de agonie ca urmare a consumarii in totalitate a mierii din gusa si a disparitiei in acest mod a sporilor de loca.
Laditele cu roi la pachet sunt depozitate in incaperi intunecoase si racoroase, unde li se aplica roilor minimum doua tratamente pentru varrooza (cu fluvalinate si cu acid oxalic) pentru a intrerupe ciclul biologic al parazitului. Dupa incheierea tratamentelor se introduce o matca tanara imperecheata, care in absenta puietului este rapid acceptata. In acest moment roiul se transporta pe o vatra noua situata la 3-5 km de vatra de origine a albinelor.
Se pune apoi intr-un stup dezinfectat, echipat numai cu faguri artificiali. In perioada urmatoare se fac hraniri masive cu 4-5 l sirop de zahar sau fructoze artificiale. Noua vatra de stupina este constituita doar din roi recent formati. Pana toamna, roii formati se vor dezvolta.
Toamna, apicultorul desfiinteaza 30% din familiile de baza epuizate in productie, iar albinele acestora se trec in lazi de transport roi, unde sunt supuse la doua tratamente de varrooza, se infometeaza si se unifica cu noii roi creati. In acest mod sunt create familiile puternice pe 8-10 rame, care pot ierna in conditii bune.
Se extrage intreaga cantitate de miere din cuib, contribuind astfel la cresterea productiei de miere marfa, se vor topi toti fagurii, iar ceara se va folosi doar in industria de lumanari. Ceara din care se confectioneaza fagurii artificiali va proveni intotdeauna din capacele sau din fagurii virgini.
In cadrul acestei tehnologii este interzisa constructia de faguri artificiali in familia de baza si drept urmare, tot la 3 ani, intregul stoc de faguri de cuib sunt topiti. In acest mod se previne raspandirea locii americane si se limiteaza la maximum tratamentele cu antibiotice. Pe langa aceste avantaje, in stupina nu vom avea niciodata matci mai batrane de 3 ani, epuizate.

Inmultirea familiilor de albine prin sistemul de rotatie anuala a stupilor
Aceasta metoda este similara cu metoda inmultirii familiilor de albine prin stimularea roitului artificial, numai ca albinele sunt recoltate concomitent cu extractia caturilor (magaziilor) de miere.
Caturile sunt transportate cu albina cu tot, dupa care albina este scuturata in lazile de roi la pachet, unde se fac tratamente contra varrooa, sunt infometate si apoi transportate pe o noua vatra situata la 3-5 km de stupina donatoare.
Prin practicarea acestei metode procentul de inmultire a familiilor de albine este de 100%, fapt ce duce la dublarea efectivului de familii de albine in perioada optima de inmultire (aprilie-iunie).
Toamna, se desfiinteaza toate familiile de baza, albinele fiind transferate in ladite de roi artificiali, unde se trateaza de varrooa, dupa care se unesc cu roii artificiali formati, carora li se dubleaza populatia la iernat. Se recolteaza apoi mierea din familia de baza, crescand productia marfa cu 20-30% si se topesc toti fagurii din cuib.
Aceasta metoda de rotatie anuala a stupilor, este cea mai agreata de apicultorii din Uniunea Europeana, deoarece asigura familii de albine puternice si sanatoase, permite schimbarea anuala a tuturor fagurilor din cuib si a matcilor, impiedica intrarea familiilor de albine In frigurile roitului si sporeste productia de miere marfa.

Fii la curent cu noutatile! Aboneaza-te la newsletter

Urmareste CURADEMIERE.RO pe FACEBOOK si TWITTER

Opinia ta este importanta pentru noi si pentru cititorii curademiere.ro. Vom aproba comentariile la subiect, cu un limbaj civilizat. Editorii nostri au dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor conditii

Opinia ta

Participa la discutii

  • Marius Cezar: Salut ! Nu am inca stupii cumparati. Fondurile pot fi accesa…
  • Anca: Pentru decolorarea rapida a parului va recomand produsul pro…
  • Ciprian: Vând miere bio poliflora din flori de delta, ma puteți con…
  • Nexx: se pare ca animal print catsiga tot mai mult anul asta. dar …
  • Cura de Miere: Buna ziua, Un raspuns pentru intrebarea dvs. il puteti ga…
Aboneaza-te la newsletter

Introdu aici adresa de mail