Hrana de completare pentru iernarea familiilor de albine: Turta cu miere si zahar

Completarea proviziilor in cuiburile familiilor slab aprovizionate, precum si aprovizionarea celor lipsite de hrana in sezonul rece se face mai usor cand la rezerva stupinei exista faguri cu miere capacita de calitate superioara.
Daca familia de albine necesita o hranire suplimentara si vreti sa va asigurati ca produsele consumate de albine in perioada iernii sunt de buna calitate, iar familiile vor iesi puternice in primavara, este bine sa faceti in casa turtele si serbetul.

Iata cum puteti prepara turtele din miere cristalizata si zahar, pentru iernare.
Trebuie tinut cont de faptul ca aproape toate tipurile de miere cristalizeaza, de faptul ca zaharul tos este si el format din cristale si de faptul ca albinele consuma doar in parte turta daca aceasta contine cristalele mari (restul aruncandu-le pe fundul stupului, iar cand timpul permite, scotandu-le chiar afara din stup) vom folosi, la prepararea turtei, doar miere lichefiata sau granulata fin (de consistenta untului) si zahar pudra macinat sau pisat fin.
Mierea cristalizata se lichefiaza in bain-marie. Apa incalzita in care se tine vasul cu miere pentru lichefiere nu trebuie sa aiba temperatura mai mare de 45°C, ca sa nu se denatureze calitatea mierii.
Se toarna mierea lichefiata peste zaharul pudra (o parte miere la patru parti zahar), apoi se framanta cu mana, pana la omogenizarea amestecului.
Este indicat ca turta folosita la sfarsitul perioadei de iernare sa contina si ceaiuri medicinale cu efect in stimularea activitatii albinelor si apararea starii de sanatate a acestora: infuzia din cimbrisor, izma, tei, roinita, sunatoare, musetel, galbenele, coada soricelului, coada calului, maces si soc.
Se iau cate 4-5 g din fiecare planta mentionata mai sus. Amestecul de plante se macereaza circa 10 minute cu 3 parti apa rece. Se adauga apoi apa clocotita pana la un litru. Se amesteca bine si se lasa acoperit timp de jumatate de ora. Infuzia rezultata se strecoara printr-o panza curata.
Pentru realizarea turtei cu adaos de ceai medicinal, pasta se prepara din o parte miere, o parte ceai medicinal si zahar pudra pana ce amestecul dobandeste consistenta aluatului de paine, adaugand si un g sare de lamaie la kilogramul de pasta.
Se poate folosi Protofil in locul infuziei medicinale preparate in casa. Protofilul stimuleaza dezvoltarea familiilor de albine si combate nosemozei. In acest caz se administreaza 3-4 ml la kilogramul de pasta, iar pasta obtinuta se administreaza sub forma de turte ambalate in hartie sau pungi de plastic. Turtele astfel pregatite se pun deasupra ramelor, dupa ce in prealabil s-au decupat 1-3 ferestre din suprafata pungii, prin care albinele vor veni in contact cu turta.

Parerea ta

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Alatura-te fanilor




.
More in Apicultura - Viata din stup
Cum identifici mierea de mana din fagurii pentru iernare

Pentru ca stupul sa iasa bine din iarna, iar familia de albine sa nu se imbolnaveasca de diaree, este foarta...

Close