Bolile albinelor: Diareea

Diareea albinelor sau dizenteria este o afectiune intestinala necontagioasa a albinelor adulte, care se manifesta prin eliminarea de fecale cu consistenta scazuta. Afectiunea apare de obicei in perioada de iarna-primavara, cauzand pierderi destul de ridicate familiilor de albine.

Cauzele aparitiei diareei albinelor
Diareea albinelor se produce atunci cand hrana este necorespunzatoare din punct de vedere calitativ sau cand este consumata in exces in perioada iernii.
In conditiile unei iernari normale, albinele pot retine excrementele timp de 3-4 luni si le elimina in prima zi calduroasa, cu ocazia zborurilor de curatire. Daca albinele sunt trezite din somnolenta caracteristica iernarii, ele consuma mai multa hrana, excrementele se acumuleaza in cantitate mare in intestin si sunt evacuate in interiorul stupului atunci cand nu pot fi eliminate prin zboruri de curatire, din cauza timpului nefavorabil.
Cauzele care fac ca iernarea sa decurga defectuos sunt:
– zgomotele provocate de pasarile de curte, care ciocanesc in stup sau se urca pe el
– zgomotele provocate de masinile si trenurile care trec pe langa stupina
– zgomotele provocate de functionarea in apropiere a unor motoare sau ateliere
– soarecii, care patrund in stup prin urdinisurile neprotejate cu gratii
– mierea de mana sau mierea fermentata ce provine din hraniri executate toamna tarziu
– introducerea de turte cu faina si drojdie in timpul iernii sau primaverii timpurii
– curentii de aer si umezeala ridicata, oscilatiile mari de temperatura
– lipsa matcii, care nelinisteste familia de albine
– astuparea urdinisului cu zapada inghetata sau cu albine moarte
– familia slaba, care consuma mai mult fata de o familie puternica, pentru a asigura o temperatura normala in ghemul de iernare

Simptomele si diagnosticul diareei albinelor
La familiile atinse de dizenterie se constata pete de diaree pe rame, pe faguri si pe stupi. In stare proaspata, excrementele sunt apoase, de culoare maronie, iar mirosul lor aminteste de cel al fecalelor de pisica.
Albinele bolnave nu mai pot zbura si au abdomenul marit.
Uneori, albinele sunt naclaite de diaree, care le lipeste aripile si le astupa orificiile respiratorii, provocandu-le moartea prin asfixie.
Familiile atinse de diaree fac zboruri de curatire chiar si pe timp nefavorabil. In acest caz apar mari pierderi, pentru ca albinele nu se mai pot intoarce in stup din cauza frigului.
Diagnosticul dizenteriei trebuie stabilit prin examen de laborator, deoarece diareea poate fi intalnita in multe boli infectioase, ca nosemoza sau ambioza, precum si in cazurile cu intoxicatie cu polen sau nectar.

Tratamentul diareei albinelor
Pentru vindecarea familiilor de albine atinse de dizenterie trebuie stabilita cauza care a produs afectiunea. Daca diareea este de natura alimentara, se inlatura hrana necorespunzatoare. Ea este inlocuita cu serbet, zahar candi sau, cand e mai cald, cu sirop, la care se adauga si 200.000 de unitati de penicilina la litru, pentru a preveni infectiile secundare.
Cand diareea este produsa de lipsa matcii, se introduce o alta matca sau familia se uneste cu una care are matca.
Tratamentul diareei se face cu sirop de zahar din plante medicinale (menta, coada soricelului). In cazul suplimentarilor de hrana, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, se pot da turte din miere, zahar si Protofil sau sirop cu adaos de Protofil (20 ml/litru) si lapte integral (50 ml/litru) sau lapte praf (10–20 g/litru).

In toate cazurile aparitiei diareei la albine se va cauta sa se stimuleze zborul de curatire. In acest scop pot fi folosite diferite procedee, precum ridicarea capacului stupilor in zilele insorite si eventul inlocuirea podisorului cu un geam, largirea urdinisului sau ciocanirea in peretii stupului.
Daca timpul este nefavorabil, se va cauta ca zborul de curatire, precum si inlocuirea hranei necorespunzatoare sau a fagurilor murdariti de excremente sa se faca intr-o camera incalzita.
Albinele se aduna si se ard, ramele si peretii stupului se curata de petele de diaree, iar daca mortalitatea este prea mare intr-o familie, aceasta este distrusa.

Fii la curent cu noutatile! Aboneaza-te la newsletter

Urmareste CURADEMIERE.RO pe FACEBOOK si TWITTER

Opinia ta este importanta pentru noi si pentru cititorii curademiere.ro. Vom aproba comentariile la subiect, cu un limbaj civilizat. Editorii nostri au dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor conditii

2 Comentarii
 1. macedon says:

  ma intereseaza sa aflu care sunt cele mai eficace tratamente naturale pentru combaterea diareei la albine.multumesc pentru iformatii bune.

 2. costel says:

  Sucul de ceapa administrat in luna august,25ml/1l desirop 1/1

Opinia ta

Participa la discutii

 • Ciprian: Vând miere bio poliflora din flori de delta, ma puteți con…
 • Nexx: se pare ca animal print catsiga tot mai mult anul asta. dar …
 • Cura de Miere: Buna ziua, Un raspuns pentru intrebarea dvs. il puteti ga…
 • madalin: Va salut!Ce masuri se pot accesa in 2015?Mentionez ca am 50 …
 • pet: Vand seva de mesteacan 0747367807 …
Aboneaza-te la newsletter

Introdu aici adresa de mail