Apicultura: Zone bogate in plante melifere

Apicultura Zone bogate in plante melifere

Zone bogate in plante melifere pentru apicultorii care fac pastoral sau pentru cei care au stupinele amplasate in acele regiuni. Ponderea cea mai importanta o au speciile de salcam, tei, floarea soarelui, leguminoasele furajere, pasunile si fanetele.

Romania are peste 11 milioane de hectare de flora melifera, din care jumatate teren agricol si jumatate forestier. 80% din productia de miere marfa a tarii este furnizata de soiurile si hibrizii de floarea soarelui, padurile de salcam si de tei. Flora melifera a Romaniei are un potential de peste 200 de mii de tone miere si poate asigura conditii bune pentru peste 1,7 milioane familii de albine.

Salcamul alb
Salcamul alb (Robinia pseudacacia) a fost introdus la noi in tara in secolul al XVIII-lea. In prezent ocupa 120.000 ha, fiind localizat in zonele de campie si constituind trupuri compacte de padure.
Este un arbore rezistent la seceta si iubitor de lumina, putin pretentios fata de sol, infloreste abundent si fructifica in fiecare an.
In conditii atmosferice prielnice, durarata medie de inflorit este de 12-14 zile, cu o capacitate nectarifera deosebit de mare, respectiv 1.000-1.200 kg miere/ha.
Declansarea infloritului la salcam se produce in jurului datei de 15 mai si se prelungeste pana la sfarsitul lunii iunie, in functie de altitudine si conditiile pedoclimatice ale fiecarei zone.
Cu familii puternice, practicand stuparitul pastoral, au fost realizate frecvent productii de 25 kg miere marfa de salcam/familia de albine.

Cele mai renumite paduri de salcam din tara la culesul timpuriu sunt in judetele:
DOLJ: Cerbu, Ciuperceni, Maglavit, Cioace, Dervaica, Tunari, Apele Vii, Marsani, Rudari.
MEHEDINTI: Balta Verde; Jianu Mare; Crivina, Cureaua Lunga; Patule, Garla Mare; Vrata.
GALATI: Hanu Conachi; Liesti, Bucesti, Balabanesti, Targu Bujor.
BRAILA: Tataru, Ramnicelu, Insuratei, Cioara.
BUZAU: Rusetu, Largu.
IALOMITA: Groasa, Ileana, Tamadau, Pasarea, Moldoveni, Dridu.
ILFOV: Raioasa, Sabareni, Valea Mocanului.
TELEORMAN: Cervenia, Barsesti, Branceni, N.Balcescu.
DAMBOVITA: Matasaru.
CONSTANTA: Cernavoda, Viisoara, Cobadin, Cumpana, Dumbraveni, Ciocarlia, Vadu.
BIHOR: Valea lui Mihai, Sacuieni, Simian.
SATU MARE: Careii Mari, Sanislau.
TIMIS: Alios, Remetea Mica.

Cele mai renumite paduri de salcam din tara, la culesul II (infloresc mai tarziu cu 10 zile) sunt in judetele:
MEHEDINTI: Ilovat, Sisesti, Vodita, Colibasi, Balata
OLT: Leleasca, Samburesti, Doboroteasa, Spieni, Alunis.
VALCEA: Sirineasa, Brancesti, Mihaiesti, Balcesti, Livezeni, Zetreni, Stroiesti, Muereasca, Calimanesti, Olanesti, Cheia, Brezoiu, Voineasa, Horezu.
ARGES: Vedea, Samara, Albota, Cerbu, Mosoaia, Baiculesti, Draganu.
PRAHOVA: Izvoarele, Valenii de Munte, Predealu-Sarari, Carbunesti, Teisani, Homorociu.
ALBA: Vant, Mahaceni, Metesti.

Teiul
Culturile de tei din padurile noastre cuprind trei specii importante: teiul cu frunza mare (Tilia phyllos); teiul cu frunza mica (Tilia cordate) si teiul alb (Tilia tomentosa).
Perioada de inflorire si capacitatea nectarifera este diferita la cele trei specii de tei. Teiul cu frunza mare infloreste la inceputul lunii iunie si produce 800 kg miere/ha. Teiul cu frunza mica infloreste mai tarziu cu 10-14 zile si asigura 100 kg miere/ha. Teiul alb sau argintiu infloreste in jurul datei de 25 iunie si are cea mai mare capacitate melifera, respectiv 1.200 kg/ha.
Sunt ani cand, la masivele de tei, se obtin 20-30 kg miere/familia de albine.

Cele mai importante masive de tei sunt:
TULCEA (17.000 ha): Cetatuia, Niculitel, Luncavita, Babadag, Ciucurova, Topolog.
IASI (15.000 ha): Barsani, Grajduri, Ciurea, Mironeasa, Poieni.
CARAS SEVERIN (5.700 ha): Rama, Bocsa Montana, Bocsa Romana, Bozovici, Bergeasca, Baile Herculane, Valea Smardei.
ILFOV – GIURGIU (5.500 ha): Lipia, Bojdani, Snagov, Ciofliceni, Scrovistea, Mihai Bravu, Calugareni, Vanatorii Mici, Cascioarele, Malu Spart, Pustnicu, Cernica, etc.
Culesul la tei nu are gradul de intensitate al celui de salcam, totusi se pot realiza, in conditii meteorologice favorabile, sporuri zilnice intre 1 si 8 kg miere/familia de albine.

Floarea soarelui
Floarea soarelui (Helianthus annus) reprezinta o importanta deosebita pentru apicultura, caracterizandu-se printr-un mare potential nectaro-polenifer. In tara noastra se cultiva anual in jur de 900.0000 ha, Romania situandu-se pe locul doi in Europa, dupa Franta.

Principalele judete care cultiva floarea soarelui sunt: Ialomita, Calarasi, Ilfov, Constanta, Teleorman, Dolj, Giurgiu, Braila, Timis, Arad, Buzau, Galati.
Floarea soarelui infloreste in a doua jumatate a lunii iunie, inceputul lui iulie si are o durata a infloritului de 2-3 saptamani. De pe un hectar de floarea soarelui se obtin 34-130 kg de miere.
40% din mierea romaneasca este obtinuta la culesul de nectar de floarea soarelui.
In culturile de floarea soarelui din Campia Dunarii se obtin 15-30 kg de miere marfa / familia de albine.
S-a stabilit ca temperatura optima pentru secretia abundenta de nectar la aceasta planta este de 28-32 grade C. Secretia de nectar este influentata si de capacitatea nectarifera a soiului cultivat.

Alte plante nectaro-polenifere care dau productii mari de miere: facelia (300-1.000 kg/ha); aratarul tatarasc (300-600 kg/ha); coriandrul (100-500 kg/ha); paltinul (200 -300 kg/ha); sulfina alba (200-500 kg/ha); sparceta (120-300 kg/ha) etc.

Fii la curent cu noutatile! Aboneaza-te la newsletter

Urmareste CURADEMIERE.RO pe FACEBOOK si TWITTER

Opinia ta este importanta pentru noi si pentru cititorii curademiere.ro. Vom aproba comentariile la subiect, cu un limbaj civilizat. Editorii nostri au dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor conditii

Opinia ta

Participa la discutii

  • Marius Cezar: Salut ! Nu am inca stupii cumparati. Fondurile pot fi accesa…
  • Anca: Pentru decolorarea rapida a parului va recomand produsul pro…
  • Ciprian: Vând miere bio poliflora din flori de delta, ma puteți con…
  • Nexx: se pare ca animal print catsiga tot mai mult anul asta. dar …
  • Cura de Miere: Buna ziua, Un raspuns pentru intrebarea dvs. il puteti ga…
Aboneaza-te la newsletter

Introdu aici adresa de mail