Apicultura: Cum se recolteaza polenul. Tipuri de colectoare de polen

Recoltarea unei parti a polenului, transportat de albine in stup pentru necesitatile familiei de albine, se face cu ajutorul unor dispozitive speciale numite colectoare de polen.

Cum se recolteaza polenul
Indiferent de tipul colectorului, partea activa a acestuia o formeaza asa-numita placa activa, confectionata dintr-o foaie de vinilin prevazuta cu perforatii circulare in randuri suprapuse, cu diametrul de 4,9 mm. La unele tipuri de colectoare exista doua placi active prin care albinele sunt obligate sa treaca, marind astfel cantitatea de polen recoltat. Polenul se desprinde in momentul trecerii albinei prin orificiile placii active, cade printr-o plasa metalica in sertarasul de colectare.

Tipuri de colectoare de polen
In practica apicola exista o gama variata de colectoare de polen: colectoare de polen exterioare sau de urdinis si colectoare de polen interioare, care pot fi asezate sub capacul stupuluisau pe fundul stupului.
Colectorul de polen de urdinis se compune din trei piese principale: un corp realizat dintr-un cadru de lemn, un sertar in care se aduna polenul dupa ce a trecut prin ochiurile unei plase metalice asezate deasupra sertarului si placa activa propriu-zisa cu orificiile circulare de 4,9 mm.
Unele tipuri de colectoare de urdinis sunt inzestrate si cu o streasina de lemn, tabla sau panza, spre a proteja mai bine polenul recoltat de umiditatea atmosferica, precum si de razele soarelui.
Colectoarele de polen ce se folosesc sub capacul stupului sau pe fundul acestuia, unele constituind chiar fundul stupului respectiv, avand si rolul de colector de polen, se bazeaza pe acelasi principiu de functionare. La unele tipuri de colectoare, placa activa este asezata in pozitie orizontala, la altele oblica sau verticala. Totodata, majoritatea colectoarelor de polen dispun de un sistem de a asigura nestanjenit zborul trantorilor spre a se evita astfel blocarea placii active de catre acestia.
Colectoarele de polen interioare prezinta avantajul ca feresc mai bine polenul recoltat de intemperii.
Uscatorul de polen serveste la uscarea polenului proaspat recoltat, spre a se putea pastra. Uscarea trebuie efectuata la o temperatura constanta, care sa nu depaseasca 45 de grade, pana cand umiditatea va scadea la 8%.

Uscatoarele de polen, dupa sursa de energie, se impart in: uscatoare solare, uscatoare cu aer sau apa calda, realizate cu ajutorul unei lampi de petrol si uscatoare electrice.
Indiferent de tipul uscatorului de polen, principiul de exploatare al acestuia este urmatorul:
– polenul destinat uscarii se asterne pe sitele de uscare, in straturi subtiri, uniforme, de maximum 1,5 – 2 cm grosime;
– temperatura de uscare sa nu depaseasca in niciun caz 45 de grade;
– sa existe in permanenta o buna circulatie a aerului, in vederea eliminarii excesului de umiditate.

Fii la curent cu noutatile! Aboneaza-te la newsletter

Urmareste CURADEMIERE.RO pe FACEBOOK si TWITTER

Opinia ta este importanta pentru noi si pentru cititorii curademiere.ro. Vom aproba comentariile la subiect, cu un limbaj civilizat. Editorii nostri au dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor conditii

Opinia ta

Participa la discutii

  • Nexx: se pare ca animal print catsiga tot mai mult anul asta. dar …
  • Cura de Miere: Buna ziua, Un raspuns pentru intrebarea dvs. il puteti ga…
  • madalin: Va salut!Ce masuri se pot accesa in 2015?Mentionez ca am 50 …
  • pet: Vand seva de mesteacan 0747367807 …
  • ionescu marian: E foarte bun vasi ruga cum sa administreaza tinctur…
Aboneaza-te la newsletter

Introdu aici adresa de mail